Hållbart mode 2019

Av Lene Johannessen | Tips | 2019-04-03
Hållbart mode i 2019

Hållbart mode 2019

Vad är verkligen hållbart mode? För mig tar hållbarhet hänsyn till vårt älskade jordklot och alla människor och djur som lever på den.

När jag skriver hållbart mode kan det låta lite motsägelsefullt, eftersom mode ofta kommer och går, vilket bidrar till massproduktion, överproduktion och överanvändning. Genomsnittssvensken kastar ungefär 8 kilo kläder och köper 13 kilo nya kläder varje år.

Dagens modeindustri kännetecknas av så kallad “Fast-Fashion”. Det går ut på att modehandlare producerar kläder som inspireras av de senaste trenderna. Fast-fashion plagg används ofta mindre än 5 gånger, håller i ungefär 35 dagar och genererar mer än 400% mer koldioxidutsläpp per plagg, än kläder som används 50 gånger och håller i ett år.

Att fokusera på att vara lite mer miljövänlig kommer att bli mycket trendigare framöver, än att ha en stor garderob, så jag rekommenderar verkligen dig att gå med i trenden om hållbar konsumtion! I den här bloggen har jag valt ut de mest använda materialen i klädproduktionen. Huvudfokuset är därför att gå igenom ett urval material som är mindre och mer hållbara, så att du vet vilka material du ska leta efter nästa gång du shoppar!

ekologiset materiaalit

Lyocell (Tencel)

Lyocell, också benämnd som Tencel, är en relativt nytt miljövänligt textil av eukalyptusträd. Produktionen är FSC-certifierad, vilket garanterar hållbar skogsförvaltning. Lyocell behöver mycket mindre kemikalier än till exempel viskos och 100% av kemikalierna vid produktion av lyocell kan återanvändas. Produktionen av lyocell använder också mycket mindre energi, och kräver 10-20 gånger mindre vatten än bomull. Förresten är kläder av lyocell bra och mjuka, slitstarka och håller sig bra. Byxorna som tillverkas av lyocell är dessutom väldigt bekväma att klä sig i.

Viskos

Som lyocell görs viskos på et naturfiber. Av den anledningen kan man säga att det är ett mer miljövänligt alternativ, men tyvärr produceras viskos på ett förorenande sätt. På grund av ett utökande av fast-fashion, produceras mycket av viskostextiler på marknaden billigt, med hjälp av energi, vatten och kemikalier som är destruktiva för arbetstagare, samhällen och miljön. Viskos blandas ibland med lin, bomull och polyester, och tenderar att krympa i tvätten och blir också skrynkligt.

Bomull och BCI-Bomull

Bomull kommer från bomullsplantan, och när buskarna växer sprutas dom med bekämpningsmedel, om produktionen inte är ekologisk. Bomull är överlägset det mest använda materialet (du har förmodligen på dig en tröja eller T-shirt i bomull när du läser detta!),  och det är ett material som håller sig väl i tvätten.

Better Cotton Initiative (BCI) är ett globalt initiativ som arbetar för att få Better Cotton att bli mainstream. Deras mål är att bidra till en långsiktig förändring av bomullsmarknaden, både för miljön och för de människor som producerar bomull. Även om BCI-bomull är bättre än vanlig bomull är bomullsproduktionen mycket förorenande. Den kräver stora mängder vatten, värme och kemikalier för att bli ren, och det tvättas också relativt ofta.

Ympäristöystävälliset materiaalit

Akryl

Akryl är ett syntetiskt fiber av polymer, och används ofta som ersättning eller tillsats till ullkläder. Akryl är ett problematiskt material för miljön, eftersom forskare fann att 730 000 små syntetiska partiklar sköljs ur akrylplagg vid varje tvätt. Det är 5 gånger mer än ett polyester/bomullsplagg och nästan 1,5 gånger mer än ren polyester. Personligen tycker jag att akryl är riktigt dåligt och jag försöker att styra bort från allt som har med att göra akryl. Akryl kan upplevs som "statisk" laddad vilket är väldigt obehagligt.

Ull

Ull är ett naturligt fiber som huvudsakligen kommer från får (men det kan även vara hår från andra djur i textilproduktion, såsom angora, kashmir eller alpacka). Ull har länge använts för att producera långvariga varma kläder och filtar. Ull tvättas också mycket mindre och vid lägre temperaturer än andra plagg, vilket gör det mer miljövänligt. Det är också naturligt, förnybart och biologiskt nedbrytbart. Även om ull för några tenderar att klia, är det en stor favorit på vintern. Varje dag hela vintern använder jag ullunderkläder, antingen i form av ett linne eller en tunn långärmad t-shirt under min outfit. Det finns inget som håller dig varmare än en bra stickad tröja i ull!

Eettinen kuluttaminen muoti

Polyester

Polyester är ett populärt material inom fast-fashion eftersom det inte tenderar att bli skryngligt, och är lätt att underhålla. Det är ett syntetisk petroleumbaserat material (verkligen, petroleum!!!) som liknar plast och vilket betyder att det inte är nedbrytbart och kommer att fortsätta vara kvar i ekosystemet även när plagget är skadat. Det kräver även dubbelt så mycket energi som bomull vid produktion och vid tillverkning av polyester används skadliga kemikalier, inklusive cancerframkallande ämnen. Om dessa släpps ut i vatten och luft obehandlad kan det orsaka betydande miljöskador, och det tar mer än 200 år att bryta ner.

Silke

Siden är en textil av silkestråd. Siden är ett komplicerat material att tillverka, vilket innebär att silkesfibrerna anses vara bland de mest exklusiva textilfibrerna. Silke är ett naturmaterial, en proteinfiber tillverkad av silkesmaskar. Eftersom silke är ett naturmaterial är det nedbrytbart och kan faktiskt läggas med mat och trädgårdsavfall i komposten! Siden är ett bekvämt textil att bära, eftersom det inte skapar elektricitet, absorberar fukt och samtidigt skyddar huden. Dessutom passar en söt sidenskjorta till så mycket!

Hampa

Hampa är biologiskt nedbrytbart, växer utan bekämpningsmedel eller konstgödsel, och det är starkare än bomull. Det negativa är dock att det finns lite utbud av hampakläder, kanske speciellt i skandinavien, men det är ett starkt och miljövänligt material. Förhoppningsvis blir det mer tillgängligt med tiden, för det här är verkligen ett av mina favoritmaterial!

Love, LeneLene Johannessen
Intresserad?

Dela denna blogg med dina vänner!

KOMMENTERA DENNA BLOGG